Première mini-documentaire


©Bloemencorso_Loenhout

70-jaar Bloemencorso 

Op zondag 11 september 2022 reed de Bloemencorso Loenhout voor de 70ste editie doorheen de straten van het dorp. 

'De Corso is ontstaan in 1952 naar aanleiding van de herbestrating, de heraanleg van de Brechtseweg, de weg van Loenhout naar Brecht dat was vroeger een asseweg en die hebben ze dan op dat moment of geasfalteerd of gebetoneerd en der inhuldiging van die nieuwe weg is de eerste Bloemencorso uitgereden. Beetje een kopie van wat eigenlijk al tien jaar bezig was in Zundert, want Zundert is tien jaar ouder als wij. Zundert is ontstaan naar aanleiding van een jubileum van de koningin Beatrix of Wilhelmina misschien zelfs. Er waren nog wel andere Bloemencorso's in België, Blankenbergen is een beetje ouder als ons, dus dat was wel een beetje in een stramien intrede, maar sinds dien zijn we eigenlijk wel erg onze eigen weg gegaan.' zegt Herman Verschraegen (voorzitter Bloemencorso Loenhout). 


Mini-documentaire 

'Naar aanleiding van de 70ste Bloemencorso is bij ons het idee ontstaan van daar een documentaire, een beeldverhaal van te maken van wat Corso eigenlijk betekend.' zegt Herman Verschraegen (voorzitter Bloemencorso Loenhout).


Één Corso, 12 Buurtschappen

Momenteel hebben we in Loenhout twaalf buurtschappen die de grote wagens maken, de Corso  heeft vier categorieën van wagens; ze hebben de kinderwagens, de juniorwagens, de bloemenwagens en de corsowagens, de corsowagens zijn de grote wagens dat zijn er dus twaalf. Maar er zijn dan die tussen categorie de Bloemenwagens, dat waren er met de 70ste editie vier, dat is een beetje een doorgroei categorie voor een buurtschap dat zich nog niet helemaal rijp voelt om met de grote mee te doen. De kinder- en de juniorwagens dat is de jeugd die meestal met een buurtschap verbonden zijn, maar ook soms volledig los van een buurtschap een wagen bouwen. 


4 miljoen Dahlia's 

De Bloemencorso verwerkt vier miljoen verse dahlia's die komen vrijdag van het Corsoweekend in de late namiddag aan, die dahlia's komen niet uit Loenhout zelf alleen. De Corso heeft ongeveer één/zesde van de bloemen die ze nodig hebben staan in Loenhout, een vijf/zesde moet komen van omliggende landen groot deel uit Nederland een stukje uit Duitsland, een stukje uit Frankrijk. Die bloemen komen allemaal aan met grote vrachtwagens, en dan worden al die bloemen verdeeld over de verschillende buurtschappen, naargelang welke kleuren dat ze besteld hebben, die worden dan vrijdagavond allemaal bij de verschillende buurtschappen ter plaatse afgeleverd en dan begint het steken.


71ste editie

Dit jaar zal de 71ste editie van de Bloemencorso doorgaan op zondag 10 september 2023, de Corso vindt elke tweede zondag van september plaats. 

'10 september allemaal in Loenhout als je echt eens iets wil zien, of als je jouw lief wilt verrassen met 4 miljoen bloemen dan kom je maar eens naar Loenhout' zegt Herman Verschraegen (voorzitter Bloemencorso Loenhout) met een glimlach.


 
 
                                                                                                                              ©Actief_Noord                    Zondag 16 april 2023